İşlemci Sıcaklığı Kaç Olmalı?

İşlemci Sıcaklığı Kaç Olmalı?

İşlemci bilgisayarınızın kalbinden ötedir. İşlemci sayesinde bilgisayarınız da her şeyi yapabilirsiniz. Peki ya sağlıklı çalışması için bir işlemcinin sıcaklığı kaç olmalıdır? İşlemcinin sağlıklı çalışma sıcaklığı üreticisine, tam kapasitede çalıştığı süreye, işlemcinin bulunduğu yere ve o anda hangi programların çalıştırdığına bağlıdır. Bu yazımızda, tam performans da yada normal halinde işlemci sıcaklığı kaç olmalı? Sorusuna cevap arayacağız.

Tam Yük Altında Ortalama İşlemci Sıcaklıkları

Günümüzün masaüstü işlemcilerinin çoğu, boştayken 45-50 ° C veya tam yük altındayken 80 ° C sıcaklıkları aşmamalıdır. Aşağıda, birçok işlemci türünü ve tam yük altındaki ortalama sıcaklıklarının bir listesini oluşturduk.

Not: Unutmayın, aşağıdaki ortalama sıcaklıklar size bir işlemcinin sıcaklığı hakkında genel bir fikir vermek için yazılmıştır.

İşlemciTam yük altında ortalama sıcaklık

AMD A6 45 ° C – 57 ° C
AMD A10 50 ° C – 60 ° C
AMD Athlon 85 ° C – 95 ° C
AMD Athlon 64 45 ° C – 60 ° C
AMD Athlon 64 X2 45 ° C – 55 ° C
AMD Athlon 64 Mobil 80 ° C – 90 ° C
AMD Athlon FX 45 ° C – 60 ° C
AMD Athlon II X4 50 ° C – 60 ° C
AMD Athlon MP 85 ° C – 95 ° C
AMD Athlon XP 80 ° C – 90 ° C
AMD Duron 85 ° C – 95 ° C
AMD K5 60 ° C – 70 ° C
AMD K6 60 ° C – 70 ° C
AMD K6 Mobile 75 ° C ile 85 ° C
AMD K7 Thunderbird 70 ° C – 95 ° C
AMD Opteron 65 ° C ile 71 ° C
AMD Phenom II X6 45 ° C – 55 ° C
AMD Phenom X3 50 ° C – 60 ° C
AMD Phenom X4 50 ° C – 60 ° C
AMD Ryzen 70 ° C – 80 ° C
AMD Sempron 85 ° C – 95 ° C
Intel Celeron 65 ° C ile 85 ° C
Intel Core 2 Duo 45 ° C – 55 ° C
Intel Core i3 50 ° C – 60 ° C
Intel Core i5 50 ° C ile 62 ° C
Intel Core i7 50 ° C – 65 ° C
Intel Pentium II 65 ° C ile 75 ° C
Intel Pentium III 60 ° C ile 85 ° C
Intel Pentium 4 45 ° C ile 65 ° C
Intel Pentium Mobil 70 ° C ile 85 ° C
Intel Pentium Pro 75 ° C ile 85 ° C

İşlemcinin Çok Isındığını Nasıl Anlarım?

Bir işlemci çok ısınırsa, bilgisayarınızda bazı şeyler yolunda gitmemeye başlayacaktır. Bu sorunlardan bazıları şunlardır:

  • Bilgisayarınız eskiye oranla daha yavaş çalışıyorsa
  • Bilgisayar sık ​​sık yeniden başlıyorsa
  • Bilgisayarınız durduk yere kapanıyorsa

Bu gibi durumların nedeni işlemcinin aşırı ısınmasıdır. Bu şekilde işlemciyi kullanmak ömrünü kısaltır.

İşlemci Sıcaklığını Nasıl Görürüm

İşlemci sıcaklığını görmek için uygulayacağınız en güzel yöntem program yüklemektir. Bunun için çeşitli programlar mevcut ama biz size Core Temp ismindeki programı önerebiliriz. Programı indirmek ve kurmak çok kolaydır indirin kurun ve açın direk program işlemci sıcaklığınızı hatta her bir çekirdeğin sıcaklığını gösterecek.

Gördüğünüz gibi benim bilgisayarımın işlemci sıcaklığı bu şekilde.

İşlemcimi Soğutmak İçin Ne Yapabilirim?

İşlemcinin derecesi ne kadar düşük ise o kadar iyi çalışır. Bu nedenle aşağıdaki yöntemleri uygulamak işlemci sıcaklığını düşürecektir.

Bilgisayarı temiz tutun – Zamanla toz, kir ve hatta saç işlemci havalandırmasının önünde birikebilir ve kasaya hava girip çıkmasını önleyebilir. Bilgisayarınızın kalbi işlemci ise fanları da akciğerleridir fanları sürekli temiz tutmalısınız.

Bilgisayarın bulunduğu ortamı iyileştirin – Bilgisayarınızı kapalı bir kutuya koymak, hava almasını engeller ve aşırı ısınmasına neden olur. Havadar bir ortamda tutmak bilgisayarınızın derin bir nefes almasını sağlar.

Fanları kontrol edin – Her hangi bir fanın çalışmaması işlemcinizin yanmasına kadar giden bir sorunun başlangıcı olabilir. Fanların döndüğünden emin olun. Bilgisayarınız eskisinden de gürültülü çalışıyorsa ince bir yağ ile fanlarınızı yağlayın.

Termal macun – Her bilgisayarın işlemcisinin üstünde termal macun dediğimiz kremamsı ve son derece iletken bir madde vardır. Bu madde hem kremamsı formdadır ama zamanla eskir ve katılaşır. Yani ömrü biter. Bu macunun değiştirilmesi işlemci ısısını düşürecektir.

Daha fazla fan – Bilgisayara ek fan takmayı düşünün. Neredeyse tüm masaüstü bilgisayarlar işlemci fanı ve bir kasa fanı ile birlikte gelir. Ancak çoğu durumda bu fanlar yetmeye bilir. Fan sayınızı artırmayı deneyin.

Yorum Yap
0 Yorum yapan