Antivirüs Yazılımları Neden Gerekli? |

Antivirüs Yazılımları Neden Gerekli? |

Windows, Android, iOS ve Mac işletim sistemleri kendi içinde bir dizi güvenlik önlemi ile birlikte gelir. Ama her ne kadar bu sistemler güvenli olsa da bir antivirüs programına ihtiyaç her zaman vardır. Virüs dediğimiz kavram sürekli gelişen ve her ne olursa olsun size zarar vermek isteyen yazılımlardır. Bir işletim sisteminin her türlü virüse karşı koruması yoktur. Ama bir antivirüs yazılımı kendini sürekli günceller. Bu özelliği ile en yeni virüsleri tanır ve bilgisayarınıza yada telefonunuza bulaşmasını engeller.

Eğer bir mac kullanıyorsanız bu durum sizin içinde geçerlidir. Hatta Burak Göç’ün sitesinde bu konu uzun uzun irdelenmiş. Bkz: Mac’e Virüs Bulaşır mı? Neden Antivirüs Kullanmalısınız?

Antivirüs Yazılımı Cihazlarınızı Nasıl Korur?

Ev tipi antivirüs programlarının temel bir amacı vardır. Oda bilgisayara virüs bulaşmadan virüsü daha kapıda engellemek. O masum görünen mp3ler, filmler, program dosyaları ve resimler bilgisayarınıza virüs bulaştırabilecek dosyalardır. Sizin virüslü bir dosyayı anlamanız birazcık imkansızdır. Ama bir antivirüs programı virüsün neye benzediğini bilerek anında bilgisayarınızı korur. İnternetten indirdiğiniz her türlü materyali kıyı bucak inceler virüs varsa sizi uyarır. Hatta çoğu zaman uyarmadan direk o dosyayı bilgisayarınıza yüklemenize izin vermez. Örneğin bir android telefonunuz varsa şu yazı ile öğrenebilirsiniz: Android Telefona Virüs Bulaştığı Nasıl Anlaşılır?

Özetle, virüsten koruma yazılımı cihazlarınızı virüslere, kötü amaçlı yazılımlara ve diğer siber tehditlere karşı tarar. Kötü amaçlı bir şey tespit ederse, dosyayı karantinaya alır ve kaldırır. Ama daha detaylı incelersek, genellikle antivirüs programları şu özellikler ile birlikte gelir:

Antivirüs Yazılımlarda Başlıca Özellikler

Her antivirüs yazılımının kullandığı belli başlı şeyler şunlardır:

  • Davranış tabanlı algılama : Davranış tabanlı algılama, yazılımın virüsleri ve kötü amaçlı yazılımları mevcut veri tabanlarında olmasalar bile bulabileceği anlamına gelir.
  • Taramalar : Çoğu yazılım, planlayabileceğiniz, sürekli çalıştırabileceğiniz veya istediğiniz zaman çalıştırabileceğiniz hem isteğe bağlı hem de erişime bağlı taramalara sahiptir. Biz bunlara virüs taramaları diyoruz.
  • Virüs karantinaları : Antivirüs yazılımı bir virüs algılarsa, cihazınızın geri kalanına bulaşmaması için onu tutar ve tamamen kaldırır.
  • Web’de gezinme koruması : Kimlik avı e-postalarından kötü amaçlı web sitelerine kadar, virüsten koruma yazılımı sizi hem çevrimiçi hem de yerel olarak cihazınızda korur.

Ekstra Özellikler

Birçok virüsten koruma yazılımı, aşağıdakiler gibi diğer dijital güvenlik yazılımlarıyla birlikte gelir :

  • Ebeveyn denetimleri : Ebeveyn denetimleri, çocukları çevrimiçi ortamda güvende tutmak ve ekran başında kalma süresi sınırlarını uygulamak için belirli web sitelerinin görüntülenmesini engeller .
  • Güvenlik duvarları/ ağ koruması : Güvenlik duvarları, cihazınızın ağındaki tehditleri engellerken, virüsten koruma yazılımı kendi başına yalnızca cihaza özeldir.
  • Güvenli tarayıcılar : Yazılım, İnternet Servis Sağlayıcılarının çevrimiçi ne yaptığınızı görememesi için tüm web etkinliğini üç kez şifreleyen Tor gibi güvenli bir tarayıcı içerebilir.
  • Parola yöneticileri : Parola yöneticileri, tüm oturum açma kimlik bilgilerinizi şifrelenmiş bir kasada tutar.
  • Şifreli bulut depolama : Hassas dosyalar için şifreli bulut depolama, gitmenin yoludur.
  • Sistem optimizasyonu : Bazı hizmetler, diğer taktiklerin yanı sıra dosyaları ve indirmeleri silerek sisteminizin performansını hız açısından optimize ettiğini iddia eder.
  • Kimlik hırsızlığı koruması : Kimlik hırsızlığı koruma hizmetleri , kimlik hırsızlığını önleme umuduyla kullanıcının kişisel olarak tanımlanabilir bilgileri (PII) için birden fazla finansal ve cezai alanı tarar.
  • VPN : Son fakat kesinlikle en az değil, VPN’ler daha fazla gizlilik oluşturmak ve iş veya devlet kısıtlamalarını atlamak için bir cihazın web etkinliğini ve IP adresini şifreler. Eğer IP adresini öğrenmek isterseniz Windows 10’da ip adresi öğrenme isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

Yukarıdaki özellikler hemen hemen her türlü antivirüs programında vardır. Ama siz en iyi antivirus programları listesine de bir göz atmak isteyebilirsiniz. Böylece size göre  en iyisi hangisi görmüş olursunuz.

Ücretli mi Ücretsiz mi? Hangisini tercih etmeliyim?

Daha önce de belirttiğimiz gibi, piyasada tamamen ücretsiz abonelikler veya ücretsiz deneme süreleri olsun, birçok ücretsiz antivirüs yazılımı var. Ancak, bu ücretsiz seçeneklerin aşağıdaki gibi sınırlamaları olabilir:

  • Cihaz uyumluluğu : Ücretsiz antivirüs yazılımı işletim sisteminizde çalışmayabilir. Örneğin, Kaspersky’nin ücretsiz antivirüsü Mac’lerde çalışmaz, yalnızca Windows, iOS ve Android cihazlarda çalışır.
  • Güvenlik duvarı eksikliği : En iyi ücretsiz antivirüs listemizdeki tüm seçenekler (Kaspersky, Bitdefender, Avast, AVG ve McAfee) güvenlik duvarlarından yoksundur, bu nedenle ağ güvenliği için ödeme yapmanız gerekebilir.
  • Cihaz sayısı : Benzer şekilde, birçok ücretsiz seçenek yalnızca bir cihazı kapsarken, ortalama bir kişinin virüslere ve kötü amaçlı yazılımlara karşı korunması gereken birden fazla cihazı vardır.
  • Süre : Son olarak, süresiz olarak kullanabileceğiniz bazı uygulamalar olsa da, bazı ücretsiz seçenekler 30 gün gibi belirli bir süre ile sınırlı olabilir.

Ücretsiz antivirüs yazılımı kesinlikle hiç yoktan iyidir, ancak tüm cihazlarınıza karşı kapsamlı koruma için muhtemelen ücretli bir aboneliğe yatırım yapmanız gerekecektir.

Bir VPN’im Varsa, Hala Antivirüs’e İhtiyacım Var mı?

Özetle, evet, virüsten koruma yazılımı kullansanız bile bir VPN’e ihtiyacınız var. Neden? Çünkü VPN’leri ve antivirüs yazılımlarını karşılaştırmak elma ile armudu karşılaştırmak gibidir. VPN’ler cihazınızın IP adresini ve web etkinliğini şifrelerken, virüsten koruma yazılımı virüslere ve kötü amaçlı yazılımlara karşı koruma sağlar, bu nedenle yeteneklerinde çakışma olmaz. Bununla birlikte, bazı antivirüs seçenekleri VPN’lerle birlikte gelir, bu nedenle bir abonelikle iki kuş avlayabilirsiniz.

VPN nedir ne değildir bilmiyor olabilirsiniz. Eğer bilmiyorsanız VPN nedir ne işe yarar isimli yazımıza da bir göz atın.

Antivirüs Programınızı Nasıl Daha İyi Kullanırsınız?

Artık virüsten koruma yazılımının bir dijital güvenlik gerekliliği olduğunu bildiğinize göre, bundan en iyi şekilde yararlanmanın yolu burada.

  1. Paket satın alın : Az önce bahsettiğimiz gibi, virüsten koruma yazılımı dijital güvenlik için her şeyi kapsayan bir şey değildir. Bu nedenle birçok şirket, virüsten koruma yazılımlarını VPN’ler, kimlik hırsızlığı koruması ve parola yöneticileri gibi diğer hizmetlerle birlikte paketler. Bu hizmetlere henüz sahip değilseniz, bunları bir araya getirerek paradan tasarruf edebilirsiniz.
  2. Yazılımı güncelleyin : Güncel olmayan yazılımların güvenlik açıkları olabileceğinden, tüm yazılım güncellemelerini hazır olur olmaz gerçekleştirdiğinizden emin olun. Mümkünse, otomatik güncellemeleri açın.
  3. İkiye katlamayın : Ne kadar iyi olursa, virüsten koruma yazılımı için o kadar geçerli olmaz. Aynı anda birden fazla üçüncü taraf virüsten koruma programının çalıştırılması, sistem çökmelerine neden olabilir, bu nedenle aynı anda yalnızca bir hizmet kullanın.
  4. Gerçek zamanlı taramayı etkinleştir : Gerçek zamanlı tarama, adından da anlaşılacağı gibi, yazılımın cihazınızı virüslere ve kötü amaçlı yazılımlara karşı gerçek zamanlı olarak taraması anlamına gelir. İsteğe bağlı taramaların aksine, yazılımınıza cihazınızı taramak için manuel olarak komut vermeniz gerekmez; daha ziyade, otomatik olarak gerçekleşecektir.
  5. Tüm yazılımları tara : Güvenlik taramasının çevrimiçi olarak indirdiğiniz dosyaları içerdiğinden emin olun, çünkü bunlar kötü amaçlı yazılım da içerebilir.
  6. Taramaları programlayın : Gerçek zamanlı tarama cihazınızı çok fazla yavaşlatıyorsa, taramaları düzenli aralıklarla da programlayabilirsiniz.
  7. Tüm e-posta mesajlarını tara : Aynı şekilde, virüsten koruma yazılımınızın gelen ve giden tüm e-postalarınızı da taradığından emin olun.
  8. Dosyaları düzenli olarak yedekleyin : Son olarak, bir virüs bulaşırsa, dosyalarınızı düzenli olarak şifreli bulutta veya yerel depolamada yedekleyin
Yorum Yap
0 Yorum yapan